Veelgestelde vraag: mag je zelf een zuiveringsvoorziening maken?

Erfafspoeling akkerbouw - Hunze en Aa's Veenkoloniën

Vanuit het project Erfafspoeling akkerbouw (Hunze en Aa's, Veenkoloniën), maar ook van andere akkerbouwers krijgen we regelmatig de vraag: Mogen we een zuiveringsvoorziening ook zelf maken? Luuk Lageschaar van CLM en Olga Jongejan van Waterschap Hunze en Aa’s geven antwoord.

Het simpele antwoord is ja, maar vraag het altijd even na bij de Omgevingsdienst en het Waterschap. De belangrijkste eis aan een zuiveringssysteem is dat het waterdicht is. Ook mag er niet geloosd worden vanuit een zuiveringssysteem in de akkerbouw. Dit betekent dat het systeem al het afvalwater moet verdampen, of dat gezuiverd water nuttig hergebruikt moet worden binnen het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld als spoelwater of om de spuit mee te vullen.

Laatst kwam er een plan voorbij, waarbij aan de wasplaats over de gehele breedte een soort verdampingsbak gemaakt wordt. Het water afkomstig van de spuitboom valt hier gelijk in. Het water van de wasplaat wordt opgevangen in een opvangput en dit wordt over de verdampingsbak verneveld/gesproeid. Een teveel aan water in deze verdampingsbak wordt via een drainslang teruggeleid naar de opvangput. Een biofilter kun je eenvoudig zelf maken, op het internet kun je hier een handleiding vinden. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld IBC’s. Dit ontwerp kun je aanpassen aan je eigen wensen. Houdt er ook rekening mee dat je voor elk zuiveringssysteem een buffer moet realiseren. Niet al het waswater kun je in één keer over het zuiveringssysteem leiden.

Algemene informatie over wasplaatsen en (bestaande) zuiveringssystemen vind je hieronder: 

 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.