Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Je gegevens worden in het project gebruikt om je uit te nodigen voor bijeenkomsten in het kader van het project en om je in de loop van het traject op de hoogte te houden van de voortgang en andere ontwikkelingen binnen het project.
Wat gebeurt er met de uitkomst van de erfscan als ik die doe?
Niets, de erfscan is puur en alleen bedoeld voor de bewustwording van de situatie op je eigen erf. Deze gegevens blijven op je computer en gaan nergens heen. Deze gegevens worden dus ook niet gedeeld met derden.
Ben ik verplicht om maatregelen te nemen na het bezoek van de adviseurs?
Nee, je bent niet verplicht om maatregelen te nemen. Dit geldt niet als je subsidie aanvraagt. Dan word verwacht dat je uitvoert wat je hebt opgegeven.
Waarom is er iemand van het waterschap bij als adviseur?
Degene van het waterschap die bij het adviesbezoek aanwezig is, komt als adviseur en niet als handhaver. Deze adviseur kent de wet- en regelgeving en kan dus de juiste adviezen geven zodat je erf klaar is voor de toekomst!
Is er controle?
Ja, er kan steekproefsgewijs gecontroleerd worden of er gedaan is wat je hebt afgesproken en waar subsidie voor is ontvangen.
Hoe ziet de controle op het uitvoeren van de maatregelen eruit?
Er vindt - steekproefsgewijs - een controle plaats nadat de maatregel(en) is/zijn uitgevoerd. Dit geldt voor ongeveer 10% van de deelnemers. De adviseur van het waterschap (die ook bij het advies rond de maatregelen op je erf betrokken was), voert deze steekproeven uit.
Hoe kan ik me aanmelden als deelnemer voor één van de projecten?
Om je aan te melden voor een project, ga je naar de projectenpagina. Vervolgens klik je op 'bekijk dit project'. Elk project start met een korte introductie. Door te klikken op 'ga verder' kom je vanzelf bij het aanmeldformulier waar je je bedrijfsgegevens kunt achterlaten. Je aanmelding wordt eerst gecontroleerd. Je ontvangt via de mail binnen drie tot vijf werkdagen bericht of je kunt deelnemen binnen het project.
Wat gebeurt er als ik me aangemeld heb?
Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Let op, deze kan in de map ongewenste e-mail/spam terecht komen. Vervolgens wordt gecontroleerd of je aanmelding voldoet aan de voorwaarden om deel te nemen aan het desbetreffende project. Je ontvangt hierover binnen vijf werkdagen bericht.
Waar kan ik terecht voor vragen?
Bij vragen kun je contact opnemen met de helpdesk door een e-mail te sturen naar info@dawnoordnederland.nl. Ook zijn we telefonisch te bereiken via 088 - 888 6655.
Let op: op dit moment is de helpdesk telefonisch beperkt bereikbaar. Een voicemailbericht achterlaten is altijd mogelijk. Je wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.
Is deelname mogelijk?
Nee, je kunt niet meer deelnemen aan het project. Dit geld voor Hunze en Aa’s – erfafspoeling akkerbouw Drenthe en Groningen/Westerwolde.
Hoe dien ik mijn erfplan in?
Let op: het is vanaf 15-02-2022 niet meer mogelijk om een erfplan in te dienen. Je erfplan dient voor 15 februari 2022 ingediend te zijn als je verder wilt met het project.
Als je erfplan klaar is kun je het uploaden via je account op de website www.dawnoordnederland.nl. Je erfplan wordt beoordeeld door RUD/Omgevingsdienst en het waterschap. Binnen een termijn van maximaal 3 weken krijgt je een terugkoppeling op je erfplan. Na goedkeuring van beide partijen, kun je offertes aanvragen voor de maatregelen die je op je erf gaat nemen. En kun je aan de slag met de uitvoering.
Wat staat er allemaal in een erfplan?
Let op: het is vanaf 15-02-2022 niet meer mogelijk om een erfplan in te dienen. Je erfplan dient voor 15 februari 2022 ingediend te zijn als je verder wilt met het project.
Een erfplan bevat de volgende onderdelen:
1: een duidelijke tekening/kaart van het erf met daarop ingetekend waar de geplande maatregelen genomen gaan worden.
2: een omschrijving van de wasplaats die aangelegd gaat worden;
3: een omschrijving welke afvalwaterstromen er ontstaan;
4: een omschrijving waar de verschillende afvalwaterstromen geloosd gaan worden.
Ik heb de maatregelen uitgevoerd. Wat is de volgende stap?
Je betaalt de factu(u)(ren) en voegt via uploaden deze toe in je account op de website. Dit doet je ook met het betalingsbewijs (een printscreen van je bankrekening waarop de betaling zichtbaar is). Vervolgens maak je foto’s van de uitgevoerde maatregel(en) en voegt deze ook toe in je account.
Ik wil mijn subsidie aanvragen. Waar moet ik opletten?
Het is belangrijk dat de investering overeenkomt met het goedgekeurde erfplan. Je kunt de aanvraag pas indienen als de maatregelen zijn uitgevoerd en afgerond. De tenaamstelling en adresgegevens op de factuur moeten hetzelfde zijn als de tenaamstelling van je account op dawnoordnederland.nl. Als in de factuur naar een offerte wordt verwezen, voeg dan de offerte ook bij. Per uitgevoerde maatregel dient er een foto toegevoegd te worden.
Tot wanneer heb ik de tijd om de maatregelen uit te voeren?
Je hebt tot 1 april 2022 de tijd om de maatregelen uit te voeren en subsidie aan te vragen. Let op: je aanvraag dient dan daadwerkelijk ingediend en goedgekeurd te zijn. Je kunt je subsidieaanvraag niet meer indienen na 1 april 2022.
* Dit geldt voor Veenkoloniën Hunze en Aa's - erfafspoeling akkerbouw Drenthe en Groningen/Westerwolde.
Mag je ook zelf een zuiveringsvoorziening maken?
Ja dat mag, maar vraag het ALTIJD even na bij de omgevingsdienst en het Waterschap.
De belangrijkste eis aan een zuiveringssysteem is dat het waterdicht is. Ook mag er niet geloosd worden vanuit een zuiveringssysteem in de akkerbouw. Dit betekent dat het systeem al het afvalwater moet verdampen, of dat gezuiverd water nuttig hergebruikt moet worden binnen het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld als spoelwater of om de spuit mee te vullen. Houdt er ook rekening mee dat je voor elk zuiveringssysteem een buffer moet realiseren. Niet al het waswater kun je in één keer over het zuiveringssysteem leiden.
Moet ik een vergunning aanvragen of volstaat een melding?
Het waterschap kan helpen met de vraag of er een vergunning nodig is of dat een melding volstaat. Neem bij vragen contact op met: Dries Nakken, telefoonnummer 0598-693458.Houd ook rekening met de vergunningaanvraag of melding bij je gemeente.
Het is belangrijk om op te letten op het volgende:
1. Aanleg wasplaats met lozing op gemeentelijk riool of bodem dient voor de aanleg gemeld worden via het AIM-loket bij het bevoegd gezag (gemeente/ ODG/RUD), dit kan via de volgende link: https://www.aimonline.nl/
2. Voor lozing op het oppervlaktewater dient een watervergunning aangevraagd te worden bij het waterschap. De watervergunning kan worden aangevraagd op: https://www.omgevingsloket.nl/
3. Zorg dat de aanvraag of melding volledig en compleet is, lever daarom ook altijd plattegronden, informatie en capaciteit berekening van de olie-/ slibafscheider aan.
4. Geef ook aan waarom je afwijkt van de voorkeursvolgorde betreft de lozingen.
5. Verzoek is om in alle gevallen ook om het erfplan mee te sturen.
Kom je er naar aanleiding van bovenstaande niet helemaal uit of heb je andere vragen? Neem bij vragen contact op met: Dries Nakken (Waterschap Hunze en Aa's) via telefoonnummer 0598-693458.